Blandt børn og unge er angst blandt de hyppigste lidelser og et voksende problem i den vestlige verden i dag...

Del

Blandt børn og unge er angst en de hyppigste lidelser og et voksende problem i den vestlige verden i dag. En undersøgelse af 11 – 16 årige, der ikke har kontakt til behandlingssystemet, viste at omkring 1/3 har markante symptomer på angst. En undersøgelse fra 2016 viser at lav faglig tiltro til sig selv hænger sammen med angstsymptomer hos skolebørn i alderen 11 – 16 år. Undersøgelsen peger på, at præstationspresset i skolen får direkte negative psykiske konsekvenser for mange børn og unge. Det kan blandt andet medføre udfordringer i forbindelse med at håndtere forandringer og tilpasninger samt med at udvikle og bibeholde udholdenhed i forhold til det at gå i skole. 

Hvis man har et barn eller en ung, der udviser angst, kan det derfor være til hjælp at hjælpe barnet eller den unge med at sætte ord på i forhold til de udfordringer barnet eller den unge oplever i forbindelse med skolen – herunder også at spørge til forholdet til kammerater og til lærere.  Det kan også være nødvendigt at se på hjemlige udfordringer og om der er personlige grunde,  der kan ligge til grund for oplevelsen af angst.

Kognitiv adfærdsterapi anses som en effektiv behandling for angstlidelser hos børn og unge, men mange børn og unge oplever stadig symptomer eller får tilbagefald efter behandling. I den forbindelse er det også værd at være opmærksom på, at angst kan forekomme i forskellige sværhedsgrader samt at der i nogle tilfælde kan være tale om flere samtidige angstdiagnoser samt at alder for behandling kan have betydning, da ældre alder kan være forbundet med en højere risiko for minimal respons på behandling. 

Endvidere viser undersøgelser at behandlingsformatet har betydning. Således viste det sig, at  individuel behandling med kognitiv adfærdsterapi i visse tilfælde var  mere effektiv end gruppeterapi. Endelig har forældreinvolvering betydning, idet høj grad af forældre involvering var en prædiktore for forbedringer. . 

Resultaterne af ovenstående understreger endvidere behovet for at skræddersy behandlingen til børns individuelle behov..

I klinikken hos Psykologhus Amager har der være mange børn med angst. Nogle har gjort god brug af kognitiv adfærdsterapi, men for mange har det været for svært at håndtere denne terapiform. Derfor tilbyder klinikken også Tankefeltterapi, som er meget virksom i forhold til angsttilstand. Således fik en pige, der var bange for at gå ind i en elevator, hvilket var bekvemt for hendes mor, der var alene med to børn, hvoraf den ene var et lille barn, der skulle bærer, og fordi familien boede ihøjt oppe i et højhus, to sessioner med tankefeltsterapi. Efter anden session glemte hun helt at tænke over, at hun gik ind i en elevator og kørte op og ned med denne. 

Når der arbejdes med angst er det vigtigt at arbejde på individplan, men i mange tilfælde kræver behandling et samarbejde. Dette gør sig fx gældende ved skolefraværsproblemer. hvor et samarbejde mellem barnet eller den unge, dets forældre samt skolen er afgørende for resultatet af behandlingen

Følg mig på:

Psykologhus Amager /v. Jette Smestad Krudtmøllegårds Allé 13 jettesmestad@gmail.com Tlf. +45 28505013 jettesmestad.dk